Инфантино, ФИФА

Президентът на ФИФА помагал на ПСЖ и Ман Сити

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е помагал тайно на ПСЖ и Манчестър Сити, за да избегнат санкции за нарушаване на финансовия феърплей на УЕФА. Това се твърди в публикация на „Шпигел“, базирана на тайна информация от Football Leaks. (Целият текст на английски и немски – тук). Това се е случило през 2014-а година, когато той беше генерален секретар на УЕФА.

Двата клуба бяха купени от компании от Близкия изток, като получават държавна помощ. Целта – изчистване на имиджа на Катар и Дубай.

Инфантино се намесил, за да спаси клубовете от сериозни санкции

Според информацията Инфантино умишлено се е намесил в работата на звеното в УЕФА, което следи финансовия феърплей.  През 2014-а разследващите установили, че ПСЖ има 218 млн. евро дефицит, а Манчестър Сити – 188 милиона. Тоест и двата клуба надвишават в пъти позволения дефицит от общо 45 млн. евро за сезоните между 2011 и 2013 г. Според правилата това трябва да доведе до изваждане от Шампионската лига. Двата клуба обаче бяха само глобени с по 20 млн. евро.

Въпреки позицията си в УЕФА, Инфантино е защитавал интересите на двата клуба. Швейцарецът предоставял на двата клуба класифицирана информация и им предлагал компромиси, извън правомощията му.

ПСЖ и Сити похарчиха над 1 млрд. евро за нови играчи

В последните четири години френският и английският шампион похарчиха общо над 1 млрд. евро за нови футболисти. През лятото парижани счупиха рекорда за най-скъп играч, като взеха Неймар от Барселона срещу 222 млн. евро.

Инфантино наследи във ФИФА Сеп Блатер

Инфантино беше избран за президент на ФИФА след мащабния корупционен скандал, разтърсил международната футболна федерация преди две години. Скандалът доведе до слизането от власт на дългогодишния президент на организацията Сеп Блатер.

- реклама -