Президентът на Египет: Много повече неща ни обединяват, отколкото ни отдалечават (ВИДЕО)

Домакинът на срещата между европейските и арабските лидери, египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, обрисува една „мрачна” картина на региона ударен от войни и тероризъм. По време своята реч за откриването той призова за по-задълбочено сътрудничество.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че съседите „не трябва да оставят властта далеч от нашия регион” говорейки за Китай и Русия.

Европейските страни гледат на срещата като на начин да защитят своите дипломатически, икономически интереси, както и своята безопасност. Докато Русия се опитва да запълни вакуума оставен от САЩ.

Туск, който организира срещата за страните от Европейския съюз заяви, че „има различия помежду ни” но съседите са по-изложени на риск от далечните сили.

„Ние трябва да си сътрудничим и да не се оставяме на глобалните сили, които са далече от нашия регион”, каза той пред лидерите на около 40 страни.

Вероятно Туск визира Китай и Русия. Китай засилва търговията си региона и създава военна база в Джибути. Русия пък подкрепя военно сирийския президент Башар Ал Асад.

Присъствието на толкова много лидери показва, че „това, което обединява двата региона надхвърля многократно това, което ги разединява”, заяви египетският президент.

Той призова за разрешение на продължилия десетилетия Палестинско-Израелски конфликт, както и за прекратяването на конфликтите в Либия, Йемен и Сирия.

„Картината в момента е мрачна”, каза Сиси, който водеше армията, която свали бившия президент на страната Мохамед Морси през 2013 г.

Той призова за арабско и европейско икономическо сътрудничество и предупреди за „рисковете и предизвикателствата” включително тероризма и миграцията.

„Не е ли дошъл момента да постигнем съгласие за всеобхватен подход за борбата с тероризма?”,попита Сиси.

Туск изложи проблема за арабските и европейските лидери, който се крие в „прекратяването на бизнес модела” на трафика на мигранти към Европа.

- реклама -