сн. БГНЕС

Президентът на Чехия: Можем да считаме за доказана българската следа във взрива във Врбетица

Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г.

Това заяви чешкият президент Милош Земан, който направи извънредно телевизионно обръщение по телевизионните канали Prima и CNN Prima NEWS във връзка с инцидента през 2014 г.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, заяви Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че „може да се смята за доказана българската следа“.

Гебрев
сн. БГНЕС

„Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България“, каза той. „Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана“, добави още Земан.

По-рано днес от „ЕМКО“ – компанията на Емилиян Гебрев за трети път тази седмица обявиха, че разполагат с документи, които категорично доказват, че нямат връзка с взривовете в чешките складове.

В докладите на Службата за сигурност и информация (контраразузнаване) на Чешката република няма данни за присъствието на някои „руски агенти“ на склада за боеприпаси във Врбетица, каза още чешкия президент.

Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

„Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (…) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт“, посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот“, добави чешкият президент.

„Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, подчертавам, че няма доказателства, както и свидетелства на очевидци, че тези двама агенти (бел. ред.руснаците, на които се приписва участие в инцидента) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията, там не беше открито взривно устройство“, каза Земан.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. „Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години,“ каза той.

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. „От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено“, допълни Земан.

- реклама -