Ево Моралес, Боливия

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви, че подава оставка след три седмици кървави протести. Те избухнаха заради спорното му преизбиране. Оставката му идва, след като и армията, и полицията оттеглиха подкрепата си за него. Вицепезидентът Алваро Гарсия Линера също подаде оставка.

„Напускам поста си като президент“, заяви Моралес в телевизионно обръщение. По-рано няколко министри и председателят на долната камара на парламента също подадоха оставки, а военните призоваха държавния глава да се оттегли от поста си.

Хората по улиците на Ла Пас избухнаха в радост, като отпразнуваха оставката с фойерверки и развети национални знамена.

Моралес, който е на 60 години и е на власт от 2006-а, беше обявен за победител в президентските избори на 20 октомври с малка разлика. Това му даде спорен четвърти мандат начело на Боливия.

Опозицията обаче заяви, че има измама при преброяването на гласовете, в резултат на което започнаха улични протести. По време на трите седмици безредици, загинаха трима души, а стотици бяха ранени.

Организацията на американските държави също отчете нередности в почти всички аспекти на изборите.

Докато боливийците демонстрираха по улиците, Моралес свика нови избори. Това обаче очевидно не беше достатъчно, за да успокои размириците.

- реклама -