Азербайджан

Президентът на Азербайджан за аферата: Клеветят ни Сорос и арменското лоби

„Нито президентът на Република Азербайджан, нито членове на неговото семейство са свързани по някакъв начин с обвиненията, отправени в аферата, публикувана в някои медии през последните дни. Усилията за свързване на президента и семейството му с този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни.“

Това съобщиха от пресслужбата на азербайджанския президент Илхам Алиев относно доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), публикуван на 4 септември 2017 г., и статии, публикувани на базата на този доклад от BBC News (под заглавие „Азербайджан управлява таен мръсен фонд на стойност 3 млрд. долара“, 5 септември 2017 г.) и вестник „Гардиън“:

Било мръсна кампания на амренците и Сорос

Знаем, че именно Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, фалшификатори и лъжци, и които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са лицата зад тази кампания. Мръсните действия на Джордж Сорос трябва да бъдат сериозно разследвани. Арменското лоби, което предприема съгласувани действия заедно с него, провежда мръсна кампания срещу президента на Азербайджан и семейството му. Но въпреки техните усилия, тази кампания не води до резултати. Фактът, че един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е арменката Дина Нагапетян, още веднъж показва, че тези мръсни обвинения същевременно са още едно отвратително действие на световния арменцизъм“, завършва официалното съобщение.

У нас прокуратурата се зае с българската следа в скандала

По-рано днес главният прокурор се самосезира по така наречената „Азербайджанска афера“.

Говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова обясни, че това е станало по повод информации, съдържащи данни за престъпление от общ характер. „Данните са за данъчно престъпление и пране на пари. Проверката ще бъде извършена от Софийска градска прокуратура и НАП“, уточни тя.

Тя е по повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР и съпруг на Ирина Бокова.

Калин Митрев

Аферата „Азербайджанска перачница“

В началото на седмицата бе оповестено разследване на вестник „Монд“ и десет други европейски издания сред които и „Зюддойче Цайтунг” и „Гардиън”, в което се разкрива скритата страна на „дипломацията на хайвера“, провеждана от Азербайджан в Европа.

Зад този екзотичен израз се крие намек за склонността на азербайджанския режим да си осигурява чрез доставки на деликатеса от Каспийско море, благоразположението на западни ръководители.

Вестник „Гардиън” изтъква, че има и сериозно българско участие в скандалната корупционна схема. То включва съпруга на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – Калин Митрев.

Той е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро. През 2013 година на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. Според изданието, българина признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Митрев: Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация

Самият съпруг на Ирина Бокова, заяви, че скандалът е атака срещу него и жена му. Той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци.

„Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания. Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, заяви Митрев.

Той вече е разговарял с финансовия министър, който по-рано заяви намеренията си да поиска обяснение за „българската следа в схемата“

„Дори без да го е поискал, аз съм длъжен да защитя и моето добро име, и за името на банката и дори за страната”, заяви Калин Митрев.

- реклама -