Азербайджан
сн. БГНЕС

Президентът на Азербайджан: Призивите за диалог за безсмислени, дойде моментът на истината

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че преговорите за Карабах, на които се надяваха в Баку, не са дали резултат и затова сега „призивите за диалог са безсмислени“.

Държавният глава се срещна в сряда с азербайджански военнослужещи, ранени при боевете в Карабах в Централната клинична болница в Баку.

„Имахме надежда за преговорния процес. Дадоха ни тази надежда, изпратиха ни сигнали, казват, бъдете търпеливи, въпросът ще бъде решен. Но аз вече съм казвал, че азербайджанският народ няма да се примири с окупацията. В крайна сметка казах, че при липса на успех в преговорите Азербайджан има пълното право да разреши въпроса с военни средства. Азербайджанският народ и нормите на международното право ни дават това право“, каза Алиев.

По неговите думи, „има формат на международни преговори, който за съжаление не дава никакъв резултат“.

„Следователно смятам, че призивите от която и да е страна за диалог са неподходящи. Това се прави от международни организации, ООН и ние естествено го приемаме. Това се прави от ОССЕ, тъй като те също имат мандат. А тези, които просто говорят – започнете диалог и ние ще помогнем, нямаме нужда от това. Сега е моментът на истината“, заключи Алиев.

Вчера министър-председателя на Армения Никол Пашинян заяви в ефира на предаването „60 минути“ по канала „Россия 1“, че е необходима подходяща атмосфера за възобновяване на преговорите по уреждането на конфликта в Карабах. „Надявам се, че събитията от последните няколко дни ще убедят Азербайджан, че няма и не може да има военно решение на конфликта. Има само мирно решение и преговори. Освен това всяко решение трябва да бъде приемливо не само за Азербайджан, но и за Армения и Нагорни Карабах“, каза премиерът. След това той засегна въпроса за възобновяване на преговорния процес, като подчерта, че той трябва да продължи там, където е започнал – във формата на Минската група на ОССЕ. Но в същото време е трудно да се говори за преговори, особено за тяхното съдържание, когато се водят военни действия, отбеляза Пашинян, като посочи, че „преди всичко насилието трябва да бъде спряно“.

източник: Фокус

- реклама -