Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Нямаме да чакаме още 30 години, конфликтът трябва да се реши сега

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че конфликтът в Нагорни Карабах трябва да бъде решен сега.

„Не сме в състояние да слушаме изявления като „спрете, ще работим, ще преговаряме, ще помогнем “. Чували сме това много пъти. Нямаме време да чакаме още 30 години. Конфликтът трябва да бъде разрешен сега “, каза Алиев в интервю за телевизионния канал Al-Jazeera.

Алиев подчерта, че през последните 28 години Минската група на ОССЕ не е постигнала никакъв резултат в уреждането на конфликта.

Според държавния глава основната причина за неразрешения конфликт в Нагорни Карабах е позицията на Армения, която е далеч от мира.

Азербайджанският лидер припомни, че арменското ръководство игнорира четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които предвиждат безусловен край на окупацията на Нагорни Карабах и седем съседни региона от арменските сили.

Напрежението в зоната на арменско-азербайджанския конфликт се увеличи на 27 септември, когато арменските въоръжени сили извършват мащабни провокации срещу Азербайджан, подлагайки позициите на азербайджанската армия по цялата фронтова линия на интензивни обстрели, както и населените места, разположени в предната зона.

- реклама -