сн. БГНЕС

Президентът на Афганистан отказва да освобождава бунтовници

Афганистанският президент Ашраф Гани отстъпи днес от ключов компонент от споразумението между САЩ и талибаните, заявявайки, че не се е ангажирал да освободи нито един от бунтовническите затворници.

„Няма ангажимент за освобождаване на 5000 затворници“, каза Гани на пресконференция, цитиран от АФП.

„Това е съгласно правото и волята на хората в Афганистан. То може да бъде включено в дневния ред на вътрешноафганските разговори, но не може да бъде предпоставка за преговори.“

сн. БГНЕС

Президентът на Афганистан заяви, че ще продължи частичното примирие в рамките на седем дни. Така нареченият период на „намаляване на насилието“ идва след подписването на историческо споразумение между САЩ и талибаните в Доха в събота.

Споразумението определя срок от 14 месеца за оттегляне на всички чуждестранни сили, при условие че талибаните изпълнят няколко обещания и започнат преговори с Кабул за по-всеобхватна мирна сделка.

Гани се обяви срещу клауза в сделката, според която талибаните трябва да освободят до 1000 затворници, а афганистанското правителство трябва да освободи до 5000 затворници.

сн. БГНЕС

Президентът добави, че всяко освобождаване на затворник „не е във властта на САЩ, а във властта на афганистанското правителство“.

Досега талибаните отказваха да преговарят с администрацията на Гани, която считаха за марионетен режим на САЩ, но споразумението за оттегляне залага на договаряне между Кабул и бунтовниците за отделна мирна сделка чрез „вътрешноафганистански“ преговори.

Позицията на Гани за освобождаването на затворници показва, че предстоят тежки преговори в страна, в която лидерите изглеждат неспособни да се сплотят около важни въпроси.

сн. БГНЕС

Вашингтон категорично все още не е признал победата в изборите на Гани, обявена миналата седмица след месеци забавяне.

- реклама -