изтребители

Президентът критикува правителството, протакало купуването на нови изтребители

Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процеса. Като човек участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, ако ме питате – F-18 нов, Юрофайтер нов, Рафал нов, F-16 нов, прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали с тези опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка”.

Това заяви днес президентът Румен Радев след участието си в Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, която се провежда под негов патронаж в Централния военен клуб в столицата.

Прогнозата на президента: Няма да успеят да договорят ниски цени

„Много ще се радвам, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена – отсега да ви кажа отговора: няма да стане!“, категоричен бе Румен Радев.

„Тези самолети струват пари и надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, посочи държавният глава. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени.“

С уговорката, че не иска да издава търговската тайна, която самите държави са депозирали своите оферти, но те сам много над 1.5 млрд. лв. за 8 нови самолета, категоричен бе върховния главнокомандващ.

„В тази ситуация, която е в момента, аз не виждам смисъл от провеждането на следващ Консултативен съвет по темите сигурност и отбрана. Обикновено тези съвети се правят , за да се надгражда – до момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор сигурност, нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност във времето. Аз мисля, докато не видя дори и малки, но конкретни стъпки, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, за престъпност, за бедност“, категоричен бе държавният глава.

Мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения – има решение на българското правителство, макар и взето миналата година, има решение на българския парламент и изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите, запита Радев.
- реклама -