Шипка
сн. БГНЕС

Президентът критикува отмяната на официална церемония на връх Шипка заради пандемията

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини на връх Шипка, цитиран от „Фокус“.

„Честит празник, благодаря на всички, че са тук. Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи“, заяви президентът.

Думите на държавния глава са в коментар на критиките на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по повод решението на Радев да произнесе слово на Шипка въпреки липсата на официални тържества.

„Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“, подчерта председателят на парламента.

Въпреки това Радев изкачи стъпалата на Шипка и произнесе слово

„Искам да ви питам нещо: Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка и че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните на онези, на които дължим свободата си?“, запита държавния глава хората, които се бяха качили на историческия връх.

„Шипка е място – свято. Шипка е костница на шепата спартанци – нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори – нашият освободител. Вазов е рекъл за опълченците – България цяла сега нази гледа. Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден“, заяви президентът.

„С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, по морал и демокрация. Властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде историята, но от нас зависи дали ще се обръщат с гняв назад, или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно – историята е урок, геройствата са вдъхновения, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра и усилия. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостола. Честит празник на всички вас, да живее България“, завърши Румен Радев.

- реклама -