Левски годишнина поклонение Радев слово

Президентът: Едно тефтерче на Левски, кичур коса и кратки писма са повече от доктрина!

Преди 145 години тук, на това място увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови и зърното на свободата, което покълна и роди днешна България.

С тези думи започна словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски пред паметника му в центъра на София.

От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Днес сме република, но чиста ли, свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрения, както други в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се прекланяме всяка година.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма.

Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябват, за да стане тя чистя и свята – това зависи от нас, от нашата гражданска отговорност, позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение. Нашето още не я е достигнало.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола.

Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия, пише Левски. И още: Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш. Тези прости думи описват цялата българска драма.

Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата. Но за да бъдем свободни трябва да победим примирението вътре в нас.

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ.

Ние, днешните българи, сме призвани с нашите усилия да сбъднем идеала на Левски – заради него, заради себе си и заради нашите деца. Поклон пред паметта на Апостола на свободата, заяви в словото си президентът Румен Радев.

Официалните събития започнаха още снощи в Карлово. В столицата от съвсем рано малки и големи се стекоха пред паметника на Апостола, за да оставят цвете. Сред тях беше и вицепрезидентът Илиана Йотова. Този следобед в столичната църква „Св. София“ имаше панихида, последвана от литийно шествие и възпоминателна церемония на паметника на Апостола. Преди 145 години именно там – в някогашните покрайнини на София, а днес център на столицата, на 18 февруари 1873 г. е обесен Васил Иванов Кунчев.

До смъртната присъда се стига, след като на 26 декември 1872 г. неуморният борец за българска свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче след проваления опит за обир на турската поща в Арабаконак.

- реклама -