Президентът е предложил на ЕС „зелени коридори“ за туристите от европейските държави

Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Теми от дневния ред на Европейския съюз, както и предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 24 и 25 май, на което страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, бяха сред акцентите на разговора. Във видеоконферентния разговор участваха министър-председателят на Финландия Сана Марин, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Малта Робърт Абела.

По време на разговорите е поставен въпросът за улесняване на свободното придвижване на хора в рамките на ЕС в епидемичната обстановка с т.нар. цифров зелен сертификат.

Президентът Радев призова за създаване на „зелени коридори“ за туристите от европейските държави, което силно би облекчило туризма, който е сред най-силно засегнатите от кризата икономически сектори. Държавният глава изрази и готовността на страната ни да дари ваксини за своите съседи от Западните Балкани и открои необходимостта от общи правила, принципи и процедури, по които да се осъществяват подобни дарения.

Румен Радев отбеляза също така, че политиките в областта на климата, следва да са устойчиви във времето и да укрепват енергийната независимост на отделните страни-членки и на ЕС като цяло.  Президентът открои усилията на страната ни преходът към въглеродно неутрална икономика да отчита социалните аспекти и да не доведе до загуба на конкурентоспособност за българската икономика. „Като мислим за конкурентоспособността на ЕС, не трябва да забравяме, че тя се състои от конкурентоспособността на всяка държава-членка на Съюза“, подчерта още държавният глава.

Във видеоконферентния разговор Румен Радев призова и за гарантиране на равни права за всички граждани на Европейския съюз и припомни, че гражданите на България, както и на други страни-членки, заплащат по-високи такси за визи в Обединеното кралство.

- реклама -