политици

Президентът: Българите не вярват, че политиците разчитат само на заплатата си – ВИДЕО

„Една от причините според мен българските граждани да бъдат днес по улиците е и това, че те не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си.“

Това каза президентът Румен Радев преди отбелязването на 105-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели.

Изказването му е по повод призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към него да даде морална подкрепа на предложението на левицата за намаляване на заплатите на депутатите.

„Първо, по отношение на моята заплата, която e обект на коментар от няколко дни – не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Така че народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре. Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тендениции засега няма“, заяви държавния глава.

Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплата

В това беше категоричен още държавния глава.

Запитан дали ще има среща между него и премиера Борисов, Радев каза: „Среща ще има, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта и за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа.“

Президентът обясни, че никой не бива да очаква, че на „Дондуков“ 2 може да бъде обсъждана „четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улицата“.

- реклама -