открития

Президентът: Археологическите ни открития са от световна величина

„Всички открития, които се извършват по нашите земи, касаещи културното развитие на цивилизациите, живели някога тук, провокират огромен интерес, превръщат се в събития от световна величина.“

Това заяви президентът Румен Радев в поздравлението си към българските археолози на техния професионален празник в Националния археологически музей по повод десетата юбилейна Национална археологическа изложба. Той ги увери, че цялото общество и институциите в страната подкрепяте техните усилия за разкриването и опазването на историческите и ценности.

„Днес не само ще се докоснем до вълнуващи експонати и открития на изминалия успешен археологически сезон, но отдаваме и почит на хората, отдали живота си на археологията и българското историческо наследство“, продължи държавният глава.

Археологията не е просто наука, тя е магия

Уникално съчетание на науката и изкуството, подчерта Румен Радев. Показаните тази вечер артефакти, обхващат широки времеви граници- античност, средновековие, както и всички епохи като дават представа за свършената работа от българските археолози за 2016 година.

„Трябва да притежаваш страшно много знания, за да намериш верния път към съкровището, за да разгадаеш загадките на миналото, бита и духовността на хората, населявали нашите земи преди хиляди години”

В изложбата показаха 350 експоната, избрани от 18 археологически обекта у нас

5322503

Експозицията ще трае до 19 март, а след това от музея подготвят две важни изложби- гостуването на средновековното златно съкровище от Над Сент Миклош от 20 златни съда, спрягано с прабългарите, с аварите. За първи път оригиналът ще бъде показан у нас извън Будапеща и Виена. Успоредно с нея ще има изложба „Езическа България”.

Сред експонатите на днешната експозиция могат да се видят находките от пещерата Козарник в Белоградчишко. Там е открито серийно производство на кремъчни върхове на копия отпреди 200 хил. години.

Показани са и интересни златни предмети като технология, изключително сложна от средата на второто хилядолетие преди Христа. Те са намерени в могилен некропол в село Изворово, харманлийско. Технологията на тези мъниста се оказва толкова сложна, че археолозите тепърва трябва да я изследват.

Президентът Радев разгледа с интерес експонатите, придружаван от официалните гости – министъра на регионалното развитие, кмета на София, председателя на БАН, посланика на САЩ и други дипломати.

- реклама -