Президентът: Административните съдилища са гарант за развитието на правовата държава

Президентът: Административните съдилища са гарант за развитието на правовата държава.

От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не само в защитник на правата и законните

интереси на гражданите и техните организации,

но са и гарант за развитието на добрата администрация и на правовата държава, в която всевластен е само законът. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в научна конференция, посветена на 110-ата годишнина от създаването на Върховния административен съд и 15-ата годишнина от създаването на 28-те административни съдилища на територията на България.

Можем само да се гордеем с далновидността на

нашите предци, които още през 1912 г., въпреки трудния исторически период, прозряха, че държавното управление е неразривно свързано със законосъобразността на неговото упражняване и съвсем естествено тази идея устоя предизвикателствата на времето, посочи президентът. По думите на Румен Радев, развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността.

„В последните нелеки години, в които неведнъж сме били

свидетели на блокаж на държавните институции, именно административните съдии продължаваха неотклонно да следват своята мисия и да връщат доверието на българските граждани в държавността“, заяви Румен Радев.

В приветствието си той подчерта също, че в редица международни класации качеството на работата на институциите все повече се утвърждава като водещ фактор

за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Президентът поздрави административните съдии и за това, че благодарение на професионализма и всеотдайността им България е на водещите позиции по бързина на съдебния процес в административното правораздаване.

„Този факт ни дава увереност и надежда, че

България има потенциал да заема своето достойно място в европейското семейство“, допълни президентът.

По време на форума днес в София  председателят на ВАС Георги Чолаков връчи на държавния глава почетния знак на съда.

 Прессекретариат на държавния глава

- реклама -
error: Съдържанието е защитено