Мира Радева, социолог: Президентът изглежда като придатък на БСП

Президентът Румен Радев отчете в понеделник какво е свършил за втората година от мандата си като държавен глава.

Словото му бе акцентирано върху критики за работата на правителството и на парламентарното мнозинство. В същото време Радев посочи, че би подкрепил нов политически проект, а за евентуални предсрочни парламентарни избори коментира, че въпросът е “не дали, а кога”.

Всъщност двете години се навършиха на 22 януари, но президентът отложи отчета си. Така тезите му дойдоха веднага след конгреса на БСП. От “Дондуков” отричат изказването да е свързано с партийния форум, отлагането било заради ангажименти и наситена програма.

М. Радева с коментар по темата за „24 часа“

Груб гаф на пиарите на Радев

Съобщението на “Дондуков” 2, че президентът Румен Радев ще се отчете за двете си години на този пост след конгреса на БСП, прилича на суперпартийна стратегия. Мисля, че изборът на тази дата за отчета, който трябваше да стане на 22 януари – датата, на която Румен Радев пое поста държавен глава от Росен Плевнелиев, е груба грешка на президентските пиари. Не е трябвало да допускат да се прави какъвто и да е намек или връзка с някакви други партийни и политически събития. Посланието “отчет на президента” в съчетание с конгреса на БСП не звучи никак добре. И като добавим към това и други негови изяви, особено новогодишното му обръщение към нацията, се затвърждава един етикет, който се лепва към ранга и името му – че е придатък към БСП. А хората не го избраха в това му качество.

Мисля, че далеч по-коректно е президентският отчет да не е на датата след червения конгрес, за да не се прави тази политическа връзка. Все пак той е президент на цялата българска нация, а не само на нейни части, нали?

Източник: „24 часа“

- реклама -