коронавирус, ковид, нов щам, вариант мутации СЗО, жертви, COVID-19, заразени, починали родилка, COVID-19 ,коронавирус, бебе, Сливен вариант Делта, коронавирус, разпространение

През лятото доминиращият щам на Ковид ще е „Делта“ вариантът

Вариантът „Делта“ на коронавируса, открит за пръв път в Индия, през лятото ще се разпространи значително в цяла Европа, съобщи днес Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, цитиран от Ройтерс.

Базираната в Стокхолм институция очаква до началото на август с варианта „Делта“ да са свързани 70 процента от всички новоустановени случаи на зараза в Европейския съюз и асоциираните с него държави Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Очаква се в края на август това число да достигне 90 на сто.

„Има голяма вероятност вариантът „Делта“ да циркулира широко през лятото, особено сред по-младите хора, които не са приоритетни за ваксиниране“, каза директорката на Европейския център за превенция и контрол Андреа Амон.

„Това може да се превърне в риск за по-уязвимите да се заразят и да прекарат тежко болестта или да умрат, ако не са напълно ваксинирани„, посочи Амон в изявление.

- реклама -