Хемус

През 2024 г. от София до Варна ще се пътува само по магистрала

След 4 години от столицата до Варна ще се пътува изцяло по магистрален път, точно както е сега до Бургас. Това става ясно от пост на премиера Бойко Борисов във Фейсбук. По-рано днес той направи инспекция на строителството на „Хемус“ в плевенско.

„Никой преди нас дори не си е помислял да построи АМ „Хемус“. Ние ще я направим и ще я оставим за поколенията. През 2024 г. от София до Варна ще се пътува само по магистрала, финансирането е осигурено, процесът е необратим. С „Хемус“ и пътя Ботевград – Видин Северна България само за няколко години ще догони Южна България по развитие“, пише още премиерът.

Борисов изтъква и, че се работи се активно по цялата 52-километрова отсечка на „Хемус“ между „Боаза“ и разклона Плевен-Ловеч. Навсякъде има влезли в сила строителни разрешения. На първия подучастък предстои циментова стабилизация и след това ще се премине към асфалтиране.

Над 4000 души работят на трасетата на „Хемус“. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на магистралата, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

- реклама -