оръжия

През 2017 г. Русия продала оръжия за 15 млрд. долара

Русия е продала през 2017 г. оръжия за около 15 млрд. и по този начин е запазила нивото от предишната година, съобщиха от занимаващата се с оръжейния износ компания „Рособоронекспорт“.

„През 2017 г. „Рособоронекспорт“ подписа договори за приблизително 15 млрд. долара с клиенти от 53 държави“, гласи изявление на директора на компанията Александър Михеев. Той допълни, че резултатите „позволяват на Русия да поддържа водещата си позиция на световния пазар на оръжие“.

Според Стокхолмския Институт за контрол на оръжията САЩ са начело в света по износ на оръжие между 2012 и 2016 г. и държат 37% от пазара, следвани от Русия (23%), Китай (6,2%) и Франция (2%).

Дългогодишен снабдител на Индия и Китай, през последните години Москва снабдява и подкрепяния от Русия режим в Дамаск

Михеев допълни, че въпреки натиска върху някои от страните клиенти и нечестните методи на конкуренцията, руските оръжия са излезли на нови пазари. Под това той има предвид „определен брой клиенти в Азиатско-тихоокеанския район и Близкия изток“.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ съобщи, че някои правителства са се отказали от оръжейни сделки с Москва, след като конгресът одобри миналото лято закон, забраняващ сделки с 39 руски оръжейни компании.

- реклама -