Превозвачите се споразумяха след среща с Борисов: Тол системата стартира на 1 март с по-ниски тарифи, няма да има протести

Тол системата стартира на 1 март с по-ниски тарифи. Това се споразумяха на среща с премиера Бойко Борисов представители на превозвачите у нас. Те отлагат и обявения протест за понеделник.

превозвачи МС среща Борисов тол система
Снимка: БГНЕС

Три месеца тол системата ще работи по тарифите на превозвачите, които са по-ниски. Ще има анализ през юни и тогава ще се реши дали да се сменят цените.

Ще има редукция в обхвата на тол системата. Това каза в изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведена среща.

превозвачи МС среща Борисов тол система
Снимка: БГНЕС

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.

Пример за намаление, предложено от превозвачите- за най-високия клас камиони – от 18 пада на 11 стотинки на км.

превозвачи МС среща Борисов тол система
Снимка: БГНЕС

Представителите на превозвачите са застъпили тезата, че и при техните тарифи ще се съберат 450 млн. лева, както е планът на регионалното министерство. Ако в тези три месеца стане ясно, че това няма да се случи, ще има нова сбирка при премиера и преразглеждане на тарифите. От понеделник новите тарифи ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, което трае 1 месец, след което трябва да бъдат приети от правителството, поясни Аврамова.

Представителите на бранша са поели ангажимент тежкотоварните превозни средства и автобусите да бъдат оборудвани с устройства в срок, за да може от първи март системата да заработи.

 

- реклама -