превозвачи протест мобилност парламент комисия

Национален протест на превозвачите, ето къде има блокади

Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се събраха във вторник сутрин на „Цариградско шосе” в София. А в Пловдив бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Малко след 8.00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно те да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират участъците от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г. С. Раковски”. Очаква се в района да бъдат разположени около 150 камиона и 50 автобуса. Онези, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско шосе”.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „Асеновградско шосе“ се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити – на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

От своя страна Васил Пиронков, собственик на транспортна фирма, посочва, че проблемът е от години. „В момента се увеличи с ръста на горивата. Регламент 13 70 на ЕС гласи, че общините и държавата, когато възлагат превоз на пътници, трябва да заплащат реално направените разходи и 5% рентабилност. Няма фирми на хранилка. Заплащани са само част от тези средства по този регламент“, обясни той. Шофьорите пък са категорични, че искат оставката на цялото правителство.

Протест на превозвачите се проведе и в Русе.

Камионите направиха автошествие по международното шосе до граничния пункт „Дунав мост“, придвижвайки се със скорост от 20 км в час, и обратно до изхода за София. Този път колоната мина и по участък от пътя Русе-Силистра, където обичайно се струпват опашки от изчакващи тирове, предаде БТВ. Превозвачите не отстъпват от исканията си, тъй като в противен случай ще има рязък скок на цените.

„Всички искания за антикризисни мерки нямат никакво решение. И всъщност ние искаме да използваме момента да ни подкрепят всички български граждани, които ще бъдат засегнати. Това ще доведе до неимоверно покачване на цените за всеки един от нас. Знаете, искат тол системата да се покачи три пъти – за какво говорим?! Нека наистина да седнем и да се разберем, защото всички са потърпевши. Това не е натиск, ние не искаме нещо, което е само за бранша, това е за всеки един“, каза превозвачът Цветелина Ненова.

Колегата й Михаил Ханджиев припомни, че една голяма част от средствата, които идват в транспорта, реално се получават след няколко месеца. „Това, което сме заработили днес, ние получаваме заплащане след 3-4 месеца. За да има бизнес, трябва кръвта да се движи с транспортните единици, нашият успех е на нашите колела, както се казва. Всяка държава намира решение – някои чрез акциза, други чрез директно подпомагане. Най-лесно е да се каже – вдигайте цените, но може ли пазарът да го поеме. Трудно се намира и работна ръка, изправени сме пред предизвикателствата на работна ръка, на горива, на тол такси“, каза той.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

Междувременно от таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят казуса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата.

Демонстрации ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград. Протести ще има и на всички гранични пунктове в страната.

 

- реклама -