превозвачи шофьори пакет "Мобилност"

Превозвачи: Целта на пакета „Мобилност“ е да ни вземат шофьорите

Целта на пакета „Мобилност“ е да бъдат взети в западни фирми обучените български шофьори.

Това казаха за БНТ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и превозвачът Стоян Сираков.

Според тях българските шофьори и сега са свободни да работят на Запад, но не го правят заради по-лошите условия за труд там.

„Ако мине пакетът, за нас това означава сигурен фалит до 1-2 години“, смята Стоян Сираков. Според Арабаджиев от пакета печелят само западни компании и затова българските превозвачи ще продължат да водят битката. Той добави, че диалогът е труден, тъй като се демонстрира сила и периферните държави се поставят в ъгъла.

Председателят на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова призова да се изчакат преговорите, които сега започват между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, където България има достатъчно подготвени хора да се пребори за исканията си.

Тя посочи, че преди изборите е лесно да се залитне в популизъм и че това не бива да се допуска. „Европа е клуб на държави, които са се сдружили, за да живеят по-добре. Когато правилата се спазват от всички, нещата вървят гладко“.

Йорданова посочи, че в дискусиите по пакета шофьорите са били оставени на заден план, а те искат по-добри условия на труд, да имат избор, както и по-високо заплащане на труда си.

- реклама -