превозвачи протест превози

Превозвачи излизат на протест на 18 февруари – искат криминализиране на нелегалните превози

Превозвачи излизат на протест на 18 февруари ако проблемите в сектора не бъдат решени.

Това обяви на пресконференция, председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя посочи, че проблемите в бранша не се решават от 10 години поради липса на воля от държавата.

„Вече нямаме друг избор – или проблемите ни да бъдат решени, или да бъдат обявени безсрочни протести“, заяви тя. „Браншът е обединен около проблемите си. Време е да ги поставим на дневен ред“, изтъкна Милтенова. „Основно наше искане е криминализиране на нерегламентираните превози, от които държавата годишно губи по 300 млн. лева. Надяваме се този път да бъдем чути“, обяви тя.

„В България се движат около 3 000 осем местни микробуса, които се водят леки автомобили. Години наред те извършват нерегламентиран превоз. Сезирали сме НАП преди 2 години. До ден днешен няма резултат, дори нямаме отговор“, коментира Себахтин Исмаил, който е, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и добави, че през последните 4 години има над 60 жертви от дейността на тези нелегални микробуси в цяла Европа.

По отношение на въвеждането на ТОЛ система за автобусите от бранша предлагат тя да отпадне и за тях да останат винетките.

„Доизмислена ли е добре или не тол системата, как тя ще се отрази на бъдещите плащания са въпроси, които ни вълнуват. 4 месеца преди въвеждането й не знаем стойността ѝ. Говори се за главоломни допълнителни разходи, откъде ще дойдат те? Тол системата ни поставя под въпросителен знак – какво ще плащаме от август, на чий гръб ще бъде цената на билета“, попита председателят на Българската федерация пътнически транспорт Георги Милошев.

- реклама -