Превенция срещу грип в пика на заболеваемостта

В сезона на грипа специалистите съветват да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

Предпазване от грип

Специалистите препоръчват по-честото измиване на ръцете с вода и сапун. Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа. Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне. Носене на маска на лицето. Избягването на търкането на очи с мръсни ръце. Често проветряване на въздуха в затворени помещения. Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения. Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

При първи симптоми задължително консултация с лекар.

При съмн грипние за грипни симптоми посещението при личния лекар ще покаже дали наистина се касае за грип, настинка или друго заболяване. Важно е болният да си остане вкъщи и да не ходи наработа или училище – за да мине по-бързо заболяването и за да не бъдат заразени околните.

Инкубационен период на вируса:

Инкубационният перод на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват до пет дни, след проявата на първите симптоми на грипа.

За да сме здрави:

В сезона на грипа е препоръчителен приемът на витамин C в ударни дози, особено ако около нас има болни. Полезно е и почистване на дихателните пътища – като се правят промивки с физиологичен разтвор, инхалации с масла от евкалипт, розмарин и лимонова трева.

- реклама -