затвор

Превъзпитават с православни филми затворниците в Стара Загора

За първи път православен филм бе прожектиран в затвор у нас. Документалистиката „Светителят хирург“ бе показана на лишените от свобода в Стара Загора, а зад инициативата стои местния митрополит Киприян.

Самият свети Лука Кримски, на който е посветен филма е бил 11 години от живота си по затвори, защото е проповядвал православието

„Искаме да сме полезни на лишените от свобода с един добър пример, а какъв по-добър пример от свети Лука Кримски, който е имал тяхната съдба. Разликата е че той е нарушавал само създадените от хората закони, но не и Божиите закони“, разказа автора на филма Ангел Бончев пред Flashnews.

След прожекцията свещеник Йордан Карагеоргиев, който се грижи за затворниците от 23 години, заяви, че за първи път хората в затвора запазват внимание за час и половина и го определи като чудо.

Лишените от свобода благодариха и обещаха, че ще се замислят върху чутото и видяното във филма.

Любопитно е че днес именно се чества паметта на свети Лука кримски

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма „Светителят хирург“.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.
Филмът е направен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

 

- реклама -