Ден на Независимостта, независимост, политици, послания

Престрелки и призиви за обединение в поздравите на политиците на днешния празник

Редица политици отправиха по различен начин поздрави към българите по повод днешния Ден на Независимостта. В посланията им по традиция се прокраднаха и политически послания, а при някои се видяха открити нападки към опонентите.

Ето как политическите лидери поздравиха българите по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа:

„113 години след обявяването на независимостта на България е добре да не забравяме, че правото да си свободен и независим върви заедно със задължението да си отговорен. Политическата криза, в която ни вкара избрания за обединител, се преодолява именно с отговорност. И днес, когато си спомняме за великото дело на едни силни държавници, призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме. Защото България има нужда не само от независимост, а от стабилност и растеж. Вярвам, че можем да го постигнем с разум и диалог. Всичко друго води до задълбочаване на хаоса. А хаосът е в полза само на олигархията и един човек, който реши, че юмуркът му е по – силен от разума!“

По време на церемонията по издигане на националния флаг във Велико Търново президентът Румен Радев произнесе слово.

„И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум“, каза президентът.

Той допълни, че Независимостта е морална победа, но преди всичко решителен отказ, решително скъсване със зависимостите от миналото.

„За българския народ обявяването на Независимостта е морална победа, но преди всичко решителен отказ, решително скъсване със зависимостите от миналото и затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили. Тази вяра ни е нужна и днес – на кръстопътя на нашия нов ден, нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора’, каза още Румен Радев.

„От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината си.

Да живее свободна и независима България!“, завърши словото си президентът.

Премиерът Стефан Янев призова да пазим завета на предците си.

„Поздравявам Ви по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Националните усилия за свобода и съединение намират своето естествено продължение именно в този тържествен акт от преди повече от век, който дава на народа ни самочувствието на равноправна нация. Държавническият усет, умелата дипломация и прозорливостта на предците ни в онзи забележителен момент е знак за историческата зрялост на обществото и способността му три десетилетия след Освобождението неотклонно да държи във фокуса на своята ценностна система българската национална кауза“, написа Янев.

„Без постигнатата преди 113 години Независимост днес страната ни нямаше да има възможност за всестранно самостоятелно развитие. Наш дълг като общество в настоящето е да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България. Тази нелека национална задача днес минава през преодоляването на сериозни кризи, с които продължаваме да се справяме заедно“, казва още служебният премиер.

И завършва с думите:

„В условията на безпрецедентна политическа криза като служебно правителство сме призвани да гарантираме на българските граждани честни и свободни избори. Пандемията продължава да бъде огромно предизвикателство, но съм сигурен, че с общи усилия ще го преодолеем, като имаме отговорно отношение и като се осланяме се на постиженията на медицината. Икономическият подем на държавата също продължава да е ежедневно на нашето внимание, така че в диалог с бизнеса и гражданите да работим за благополучието на държавата. Днес България е свободна, независима, демократична държава и отговорност на всички нас е тя да пребъде.“

Председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов поздрави българите за празника и почете годишнината от смъртта на големия български писател Иван Вазов.

„Тази независимост, изкована от нашите предци преди 113 години, обаче не би била възможна ако ги нямаше тогавашните духовни водачи на народа.

Днес отдаваме почит на един от тези духовни водачи, отишъл си от този свят преди 100 години. Това е Иван Вазов. Животът и делото на Вазов са абсолютното доказателство, че със силата на словото могат да се постигнат много повече победи, отколкото със силата на оловото. А каква по-голяма победа от това да вдъхнеш национално самочувствие, гордост и смелост на целия български народ?

Сега България няма духовен водач като Вазов. Въпреки това, ние, като народ, можем да постигнем много – ако препрочитаме Вазов и следваме неговите думи.

В романа „Под игото“ Иван Вазов пише следното:

„България заслужава да се потрудим за нея“.“

Председателят на БСП Корнелия Нинова поднесе венци на Паметника на независимостта на пл. „Княз Александър I“, където заяви:

„Честит празник на Независимостта на всички наши сънародници, където и да са по света. Днес е ден за българско самочувствие и уважение към държавниците, които проявиха смелост и дипломатически умения преди 113 години. В Манифеста на княз Фердинанд, прочетен в Търново, пише, че България е достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Да, достойна е била тогава, достойна е и сега. Но това достойнство трябва да се доказва всеки ден. И то е задължение най-вече на българските политици. Националният суверенитет и българският национален интерес да ни водят във всяка мисъл и действие. Те могат да бъдат защитавани само от смели държавници дипломати. Компромиси в политиката са възможни, но никога компромис с българския национален суверенитет. Честит празник. Бъдете здрави, смели и горди.“

„Независимостта е продължаващо състояние. Тя е въпрос на устойчива воля на една общност да бъде независима всеки ден. Когато нашите прадеди в Търново са направили тази заявка, те са започнали нещо, което ние трябва да продължаваме и днес. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в разговор с младежката организация на „Да, България!“ в Деня на независимостта.

И днес е денят, в който да си припомним – Независимостта означава воля на един народ, на едно общество, на една гражданска и политическа общност да отстоява своята способност да взима решения за своята съдба.

„Предците ни са горди и независими хора. България може, дори когато великите сили не са с нас. Когато имаме кауза и вярваме в свободата и независимостта, можем да успяваме. Това е предизвикателство пред всеки българин днес“, каза съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Политическо послание отправи от страницата си във Фейсбук и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов:

- реклама -