наркотици

Престъпна група за кражби на автомобили е задържана при международна операция

Престъпна група за кражби на автомобили е задържана при международна операция

В разследването, проведено в Испания, под ръководството на Европол, активно участие са взели служители на ГДНП

19 участници в международна престъпна група, занимавала се с кражба на автомобили и препродажбата им в редица европейски страни и Близкия Изток, е разбита. Тя е задържана при проведена специализирана полицейска операция, ръководена от Европол. Тя е реализирана основно на територията на Испания и в нея са участвали служители на Гражданската гвардия на Испания, на Главната дирекция „Национална полиция“ от България и полицейски сили от Португалия. Разследването е започнало от властите в Испания през 2016 г. Те достигнали до български гражданин. Последвал е обмен на информация между полицейските служби на България и Португалия.

В хода на разследването, извършено от криминалисти на ГДНП, била установена самоличността на българина – В. П. /59 г./. Той е известен на полицията у нас, съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба на крадени транспортни средства.

По линия на международния обмен тази информация веднага била предоставена на испанските власти. На тях българската страна е оказала съдействие и при доказване на престъпната дейност на В. П. и кръга лица около него. В рамките на операцията у нас са открити и задържани част от луксозните автомобили, предмет на престъпленията, извършени в Кралство Испания. Освен това са открити и други инкриминирани автомобили.

- реклама -