ваксини
сн. БГНЕС

Преслав Антонов специално за FN от Лондон: И британците вярват в конспирации, но локдауна ще ги принуди да се ваксинират

Преди малко повече от седмица Великобритания стана първата страна в света, която започна да прилага ваксините срещу COVID-19. Първите дози бяха доставени от Pfizer-BioNtech. На този фон кралството се сблъсква с последиците от втората ковид-вълна и безжалостно налага сурови ограничения. Каква е обстановката в страната към момента и как британците възприемат ваксините разговаряме с Преслав Антонов, който живее и работи във Великобритания от 20 години.

С какви темпове върви имунизацията на Острова?

– Ами върви. Знаете ли темпото може да е различно понятие за всеки – за едни може ваксинацията да се прави бързо, за други да върви много бавно. Затова предлагам да говорим с факти – от старта на ваксинирането са имунизирани 137 хиляди хора, които са получили първата си доза – 108 хиляди в Англия, 8897 в Уелс, 4 хиляди в Ирландия в и 18 хиляди в Шотландия. Това отчете министър Надим Захави, които отговаря за разпределението на ваксините. Така, че сами виждате и може да си направите преценка дали например нашата здравна система би могла да свърши подобна работа за 1 седмица.

Не мисля, че сравненията са удачни в този случай. Но, кажете как се приема реакцията на здравните власти и темповете, с които се ваксинират хората?

– Тук има ясно създаден имунизационен календар, който ако не се лъжа беше в четири етапа, които обхващат медици, социални работници, други лица на първа линия и разбира се възрастови групи. Стартира се с обитателите и служителите на домовете за възрастни, които са смятани за най-уязвими. Следват гражданите над 80 годишна възраст и здравните работници и тн. Не съм чул някой на 40 да се оплаква, че не може да бъде приоритетно ваксиниран, за да не се отрази ковид на работния му процес например. Всеки знае кога ще му дойде реда и ако е решил, ще се възползва от правото си да бъде имунизиран.

сн. БГНЕС

Веднага идва въпроса как британците гледат на ваксините. У нас се шири масово един калейдоскоп от конспиративни теории – за наночипове, за Бил Гейтс, че ще ни убиват чрез ваксините, ще ни контролират и какво ли още не. Там дава ли се ухо на подобни слухове?

– О, да. Преди няколко дни четох проучване, което твърдеше, че 1/3 от населението свързва коронавируса и ваксините с различни конспирации. Оставам обаче с впечатлението, че тук повече се вярва на това, че вируса е пуснат, за да спечели фармацевтичния бизнес от продажбата на ваксините. Така, че това с невярващите не е локален проблем, а по-скоро глобален. Най-уязвими са младите хора, които черпят информацията си предимно от социалните мрежи, блогове и форуми – те са най-конспиративно настроени. И вярват. Тук се стигна и по-далеч, защото плъзна слух, че първите пациенти на които бе поставена ваксината всъщност са били актьори. Вероятно сте гледали кадри или поне снимки на онази 91-годишна старица, която бе първата, на която бе бита инжекцията.

Разкажете ни малко повече за местата, на които се бият ваксините?

– Ясно е, че само болниците не могат да могат да поемат сами този ангажимент, още повече че там се полагат грижи за болните пациенти. В процеса на имунизация Великобритания ангажира дори армията си, различни благотворителни фондации с медицинска насоченост, Червения кръст. Конферентни центрове и стадиони стават временни пунктове за ваксиниране. Инжекции ще се бият и в кабинети на лични лекари, които ще преместят практиката си временно. Тоест ще се използват всякакви различни опции на локално ниво и според броя на желаещите да се имунизират. До колкото зная за да няма струпвания ще се изпращат писма и имейли, в които всеки пациент ще получи дата, час и място на поставяне на инжекцията. Процесът ще става с помощта на джипитата.

сн. БГНЕС

Какви са антиковид рестрикциите в момента на Острова?

– Темата е много актуална и обстановката се мени динамично. Новата информация е, че правителството слага под тежка карантина още части от страната, като броя на засегнатите хора след утрешното затягане на мерките се очаква да достигне до 38 млн. души. Мерките влизат в сила в полунощ в събота. Части от южна Англия се присъединяват към Лондон в ниво 3. А, Манчестър и на североизток не им беше разрешено да свалят нивото с една степен надолу заради покачване на броя на заболелите. Това най-тежко ниво задължава хората да не се събират на закрито, а навън може да се групират до 6 души в паркове, в природата и тн. Магазините, фитнесите и фризьорските салони остават отворени, но заведенията и кината не. Говори се, че след Коледа ще се влезе в едно ново ниво 4, което означава още по-тежък локдаун. И вероятно тези мерки под една или друга форма ще продължат чак до февруари.

графика: Дейли мейл

Как се приемат те от хората, от бизнеса…?

– Вижте, през последната седмица смъртните случаи отново надхвърлят 600, което е на нивата от април. Разбира се жертвите по време на първия пик стигаха до над 1200 и Слава Богу Великобритания е далеч от тези черни рекорди, но този път властта трябва да е по-подготвена. Сигурно си спомняте как Обединеното Кралство бе една от последните страни, които предприе рестриктивни мерки по време на първата вълна. И обществото тогава плати една цена, която сега може да предотврати. Разбира се надига се недоволство и това също е разбираемо. Заведенията в Лондон отвориха за седмица и сега отново ще трябва да угасят светлините. До колкото чувам се обсъжда и затваряне на голяма част от магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост. Затова вярвам, че с оглед на връщането на живота в нормалното му русло, дори заклети противници на ваксините ще си ги сложат.

сн. БГНЕС

Виждате, че този вирус бе подценен и той се разпростря с ужасяващи темпове сред човечеството. Длъжни сме да изтърпим ограниченията и дискомфорта в името на здравето и бъдещето си…

- реклама -