Преображение е! Бог е Светлина

На 6 август е Преображение Господне – един от най-светлите празници, които отбелязва нашата църква. Той е почитан от българите навсякъде по света.

На този ден Бог се показва в истинската си същност – Светлина.

Празникът е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките си ученици. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор.

 

„Ние знаем, че  Бог е Светлина.

За тази светлина говорят и пророчествата, които хиляди години преди идването на Христос са говорели за това, че ще дойде Спасител на този свят, за това, в което се говори в Евангелията. Самият Св. Йоан Богослов в своето Евангелие започва да говори за Светлината, която идва на света. И ние знаем, че това не е онази веществена светлина, която ние познаваме, която озарява нашите очи, виждайки само творение и всички неща във вселената, а говорим за невеществената, Божествена светлина, защото самият Бог е Светлина.

Тя е нетварна, тя е вечно съществуваща.

Самият Бог е такава Светлина, която обаче не е достижима за нашите сетива. И когато Христос се възкачва на планината, Той се преобразява в тази Светлина. Тогава светът, вселената и апостолите усещат тази светлина, която Той се преобразява”, каза Отец Василий от храм “Преображение Господне” в София. Той обясни, че тази светлина не може да бъде видяна с нашите телесни очи, тъй като тя изгаря. Затова в момента, в който Христос се преобразява на планината Тавор бива закрит от облак. Тогава се чува гласът на Бога: Този е Моят възлюбен Син:

В Него вярвайте!!

Традициите

На този ден по традиция от дълбока древност се освещава и гроздето. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.

Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата.

Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази.

Да стане по-добър.

Ритуалите

Един от ритуалите на празника е, че навръх Преображение се носи нещо от дома в църква – храна или дреха. В Божия храм се благославя първото за годината грозде. Едва след като се прекади, може да се яде от миряните. Ако няма от есенния плод, се освещават други дарове на природата като сливи или ябълки.

Вярва се, че точно в полунощ, навръх Преображение Господне погледнат ли към небето, децата трябва да отправят своите най-съкровени молитви за късмет и плодородие.

В северната част на страната ни, се смята че и навръх Преображение Господне времето започва да става все по-хладно. Изстиват всички извори, а водите в реките не стават вече за къпане.

Дните и нощите застудяват. 

грозде

Поверията на този ден са, че грозде не се бере и не се пазарува за ядене от тържища и магазини! То задължително трябва да купено предни дни и да е осветено в църква преди да се консумира.

Къпини никой не бива да слага в устата си навръх Преображение Господне.

Според старите българи,

къпини

чрез къпините и гроздето хората се прелъстявани от дявола.

Светло да е името на всички, които празнуват днес.

Честити да са  Спас, Сотир, Христина, Христо, Христин, Християн, Християна, Светла, Светлин, Сияна.

- реклама -