Средствата, туристическия бранш, ваксинация, пандемия

Пренасочват средствата за туризма за стимулиране на ваксинацията

Туристическият бранш проведе среща с премиера Стефан Янев и четирима служебни министри в търсене на решение и механизми за спасение на този сектор в условията на пандемия. По време на разговора е постигнато съгласие за три основни действия.

„Първото нещо е по искане на туристическия бранш. Средствата, които са отделени за сектор туризъм в актуализацията на бюджета, да бъде потърсена възможност да се използват за стимулиране на ваксинационния процес“, каза на брифинг след срещата министърът на туризма Стела Балтова.

И обясни каква е целта:

„Страната ни има интерес от това да остане „зелена“ дестинация, а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България“, каза служебният министър на туризма

Ще се търси и пакет от документи, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения и туристически обекти.

Още днес трябва да започне и вземането на сериозни решения за финансови и икономически мерки в хоризонт до 2022 г.

Следваща среща между правителството и туристическия бранш ще има след 10 дни, каза още Стела Балтова.

„Всички искат да работят, да не бъдат ограничавани и да дадат своя принос за развитието на икономиката в страната“, каза Балтова.

Въпреки постигнатия консенсус, заведенията ще продължат да работят протестно, обяви от своя страна Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

„Ще продължим да работим, както досега –  протестно. В следващите дни ще депозираме отново нашите предложения в Министерството на туризма на базата европейски практики за това как работят нашите колеги в Европа“, каза Алибегов.

По думите му предстоят срещи с новите министри на икономката и финансите, на които ще изложат опасенията си и това, което искат да бъде променено в мярката „60/40“.

„Настояваме с различни тестове за здравния статус на хората да се влиза не само в заведения и туристически обекти, но и да се изискват за други сектори като телекоми, банки, търговски обекти, които не са по-малко рискови“, каза след председателят на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова след срещата.

- реклама -