Премиерите на България и Китай: Форматът 16+1 не цели да цепи ЕС, а да подпомогне развитието на региона

Премиерите на България и Китай категорично заявиха, че формата 16+1 не цели да цепи ЕС, а да подпомогне развитието на региона. Над 500 бизнесмени от региона, научни институти и браншови организации ще проведат разговори в рамките на форума, а 93 фирми ще търсят поле за инвестиции у нас. Основната цел на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България, е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

„Проектите , които предлагаме са в интерес на Балканите. Форматът 16+1 не разделя Европа, а има интерес да помогне на сътрудничеството между държавите, да действа там където кохезията не може да помогне. Той не е насочен към другите държави, това не е геополитически съюз, който да противопоставя някой на някой. Искам това послание да звучи от София към Европа“, заяви след двустранните си разговори с премиера на Китай Ли Къцян Бойко Борисов.

„Дойдох тук, за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и свободната търговия. С това ще допринесем за регионалната стабилност, световния мир и развитие“, заяви китайският гост.

„Това, което правим е да подпомогнем европейската интеграция. Китай не е срещу ЕС, напротив, ние знаем, че без ЕС няма да има просперитет. Ще задълбочим двустранното сътрудничество с България по отношението на технологиите. Също сме готови да участваме в сътрудничество с ядрена енергия с България, условията са сложни, но те са налице. Китай вече си сътрудничи с други европейски държави за мирно използване на ядрена енергия. Има икономически взаимен интерес между нашите държави, като например вашето розово масло, ние пък внасяме индустриална продукция – качество и по-ниска цена“, обясни Ли Къцян.

Търговската война не е решение за никого

От София китайският премиер коментира драмата с митата между Пекин и САЩ.

„Двустранната търговия носи някои търкания, но според нас търговската война никога не би била решение. Китай не би започнал никога война с друга държава, но ако някой иска да увеличи тарифите, ние ще отговорим. Никой няма да спечели от търговска война, тя пречи на процеса на свободна търговия, това ще е лошо и за нас и за другите“, катеогирчен бе Ли Къцян.

Китай с интерес към българския туризъм и енергетика

Борисов и Къцян са обсъдили възможността Китай да финансира жп линията, която ще е част от мултимодален транспортен коридор за път и газопровод, който ще свързва страната ни с Егейско море.

Двамата премиери не пропуснаха да споменат и енергийния интерес, който има поднебесната държава у нас – проекта за АЕЦ Белене. Според Къцян нещата са сложни, но условията за сътрудничество са налице. Борисов от своя страна обясни, че китайския му колега се е ангажирал лично за приключването на проекта с успешен край. „Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той.

„Оттук-нататък, както каза и премиерът Ли Къциян, проектите като инфраструктурни и АЕЦ Белене трябва да станат по европейски правила, прозрачност. Европа да е спокойна за правилата, конкурентноспособността. Китай работи по един начин, ние по друг“, отговори Бойко Борисов на въпрос за бъдещите съвместни проекти между двете страни. По думите двете делегации са отделили цял час от разговорите на това по какви правила ще се работи по съвместните проекти.

Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма

Тази сутрин той бе заведен от Борисов в най-древната ни църква – „Света София“. Снощи пък двамата със съпругата си Тракийското златно съкровище.

Китай

„Виждах изненадите на гостите, когато гледаха обработеното злато от преди 7000 години. Наел съм го като рекламен агент на българското историческо наследство в Китай. Kакто ние ходим да гледаме Китайската стена, така и вашите туристи да дойдат тук“, каза на колега си Борисов.

„Приятели от пресата, моля, кажете на хората от Китай за обработеното злато отпреди 7 000 години“, обърна се към китайските медии Ли Къциян. „Не съм виждал такива артефакти отпреди 7-8 хиляди години, каквито видях у вас. България е част от цивилизацията и съм сигурен, че България ще привлече повече китайски туристи„, категоричен бе той.

Китайският премиер лично поднесе съболезнованията си на съпругата на алпиниста Боян Петров

Пред нея той разказа за деня, в който е получил телеграма от премиера Бойко Борисов с молба за помощ, подчертавайки, че е възхитен от подвига на българина. „Обърнах се към алпинистите и помолих да направят всичко възможно по издирването. Председателят на тибетския район каза, преди да тръгна насам, че е толкова жалко всичко, но те направиха всичко за издирването на Боян Петров. Те ме помолиха да предам най-дълбоки съболезнования на съпругата на Боян Петров и на всички българи най-дълбоки съболезнования„, заяви гостът.

Той покани Радослава Ненова да посети Китай, а тя му отвърна, че за нея ще е чест да стисне ръцете на хората, издирвали съпруга й. По-рано от нейно има Бойко Борисов връчи българския трибагреник на китайския си колега в знак на благодарност за усилията по откриването на Боян.

- реклама -