Премиерът заяви: Търсим вариант да запазим разкопките и да построим АМ „Струма“ край Благоевград – ВИДЕО

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник

На терена, на който се провеждат разкопките, са се събрали много от гражданите в областта, с които премиерът разговаря.

„Търсим вариант да запазим разкопките и да построим АМ „Струма“ край Благоевград“, заяви Борисов. Борисов слуша варианти за преместване на трасето и запазване на древното римско селище.

Премиерът даде месец и половина-два срок на археолозите и пътните инженери да преценят какво да се прави по-нататък.

Преместването на трасето на аутобана ще „глътне“ около 50 милиона лева допълнително и може да забави изпълнението с около 4 години.

Заедно с Борисов на обекта са и регионалният министър Николай Нанков, министърът на културата Боил Банов, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов и др.

Правителството ще отпусне необходимите средства за довършване на разкопките в местността „Рупите”

Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент правителството да отпусне необходимите средства за довършване на разкопките на Хераклея Синтика – Градът на македонските царе. Според археолозите, работещи на обекта, са нужни 100 000 лв. Премиерът възложи на министрите Горанов, Банов и Нанков, които го придружаваха при посещението на обекта, да създадат организация за приемане на решението от Министерския съвет в най-скоро време, съобщиха от правителствената пресслужба.

Смята се, че Хераклея Синтика, разположена в местността „Рупите“, е била столица на Средна Струма. Разкопките започват през 2007 г. Откритите до този момент находки са превърнали античния град в привлекателна туристическа дестинация. Реставрирането на обекта ще спомогне за разширяване на интереса към региона, в който традиционната дейност е свързана със селското стопанство.

Премиерът Борисов посети и кооперативния пазар, изграждан със средства, отпуснати от правителството. Кабинетът подкрепи с 1,3 млн. лв. обекта, който предоставя площи на производителите от региона да предлагат продукцията си. Обектът е с изградена нова ВиК мрежа, икономично осветление и паркинг за доставка на стоките.

По-късно премиерът Бойко Борисов пристигна в Света гора, където ще участва в традиционното честване на празника на манастир „Св. вмч. Георги Зограф”. В рамките на посещението си той ще се срещне с духовното ръководство на Света гора и ще присъства на литургията и литийното шествие за 6 май – Гергьовден. На празника ще бъде открито и Южното манастирско крило, за чието възстановяване българското правителство отпусна 940 000 лева през миналата година.

- реклама -