Премиерът за спора около Гоце Делчев: Героите на Балканите стават ябълката на раздора, вместо да ни обединяват

Земята на Балканите е пропита с кръв – нека да направим един прекрасен бизнес-климат тук, призова премиерът Бойко Борисов съседите ни от региона по време на икономическия форум в Пловдив. Заедно с него са и еврокомисарят Мария Габриел, както и министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Борисов коментира българо-македонския спор за Гоце Делчев и сравни революционера с Че Гевара, който въпреки че не е кубинец, се е борил за свободата на Куба.

„Вместо тези герои със своята саможертва да ни обединяват, стават ябълка на раздора“, възмути се министър-председателят. „Това са хора, които са се жертвали за благото на всички хора в този регион“, констатира Борисов и обобщи, че на Балканите политиците са с разум и опит и ще преодолеят всички трудности.

„Само на КПП-то между САЩ и Мексико има повече трафик, отколкото между България и Турция. 57 000 автомобила минават на денонощие по магистрала „Тракия“. Таман я построихме и тя отесня.“

Това заяви премиерът Барисов.

Той отново акцентира на темата за строителството на магистрали и пътни връзки и обясни, че това е основният начин за привличане на инвеститори на Балканите.

„Новите инвеститори гледат за колко време тировете прекосяват една страна и стигат до границата. Затова трябва да попритиснем Гърция да изградим връзката от Александруполис до магистрала „Марица“ и всички гръци стоки да пътуват на север до Румъния, Русия и Беларус“, каза премиерът. Според него, ако заложат на пътната инфраструктура, балканските страни имат редкия шанс да сбъднат мечтите на предците си за величие.

„На Балканите всички сме велики – Велика България, Велика Елада, Велика Албания, а пък Македония е все най-велика. Велики, велики, ама сме най-бедните“, каза Борисов.

- реклама -