Борисов, Гърция, Турция, спор, САЩ, Брекзит

Премиерът: Твърдо подкрепяме Гърция и Кипър, настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара

„Ние, като член на ЕС, подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър.

Настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара и този проблем, който на практика е бизнес проблем. Осъдихме нарушаването на договорите и провокативното движение на военни и други плавателни съди. Осъдихме и категорично нападенията над водещи личности като Еманюел Макрон и други лидери. Това прави нещата лични, а това не води до нищо добро“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в последната за годината среща на върха на Европейския съвет.

„Германското председателство направи големи усилия и се постигна този компромис между страните-членки на ЕС“, уточни Борисов по повод решението на ЕС за налагане на санкции срещу Турция в петък в отговор на търсенето на газ от Анкара в гръцки и кипърски води.

Турция изпълнява на 100% Договора за бежанците, категоричен беше Борисов. Най-голямото КПП в Европа е между България и Турция, подчерта премиерът. Санкции ще има срещу физически лица, но в следващите три месеца оставяме вратичка за постигане на компромис, заяви той.

Министър-председателят добави, че е предложил на следващия Европейски съвет да бъде поканен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Третата важна точка, която коментирахме, е изменението на климата. Това беше много дискусионна и трудна точка. Ние предложихме като Съвет 50% таван на вредните емисии. Европейският парламент прие 60%. Това е за целия ЕС и дава възможност да ни се помогне на нас повече и това да бъде бързо задействано. Това трябва да се случи през 2030 г.“, добави министър-председателят.

„Имаше много коментари за природния газ, но се прие, че това ще е едно от горивата на прехода. Коментирахме и ядрените централи. Има и държави като нас, които желаят да продължат да произвеждат ток от ядрените централи, защото то е без вредни емисии“, каза още Борисов.

„Българските специални служби работят изключително добре с европейските служби и службите в Щатите“, каза Борисов по темата за сигурността.

„Отношенията на ЕС със САЩ са много важни. Огромни надежди се възлагат от ЕС към новата администрация на Щатите и връщането на страната в Парижкото споразумение за изменение на климата“, сподели министър-председателят. По думите му по тази тема е имало категорично единодушие.

По споразумението с Великобритания за Брекзит Борисов изрази надежда да бъде постигнат компромис, но към момента напредък в преговорите няма.

„Това, което ме притеснява в момента, е че в момента никой не говори за излизане от финансовата и икономическата криза. Най-ранният вариант е за април, май, оптимистичният е за август, а най-вероятният е за октомври“, сподели премиерът.

- реклама -