Премиерът нареди проверка на сделката за царските конюшни

Премиерът разпореди проверка на сделката за царските конюшни.

Проверката в Областната администрация на София-град ще бъде извършена от Главния инспекторат в максимално кратък срок, посочват от правителствената информационна служба.

Скандалната сделка

Вчера от БСП обвиниха управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок, че са продали на безценица царските конюшни, които се намират в самия център на София. По данни на Корнелия Нинова, имотът от 7,5 декара, е продаден за 658 870 лева или за по 90 лева на квадратен метър или колкото „едни маратонки“.

Областният управител Веселин Пенев обясни, че всички процедури са спазени и няма нарушение на закона.

Проверката, наредена от Борисов, трябва да проследи дали наистина законът за държавната собственост е спазен при разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Проверката трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС.

Борисов не е знаел за сделката, уверяват от МС

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

От пресслужбата на МС уточниха, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.

Румяна Бъчварова: Оставка на областния управител при нередност в сделката

„Ако се установи нередност на сделката, премиерът очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде, той ще му я поиска, защото има доста съмнения. Очакваме да видим по документи какво се е случило”. Това обяви в парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„По конкретния казус мога да кажа, че МВР не е получавала искане за съгласуване или за становище при тази сделка. От 2006 година ме информираха, че при всяко едно правителство са искали от областните управители, както и при нас, от дирекцията, която се занимава със собствеността, да се уреди документно собствеността на една сграда, която ние сме обявили с отпаднала необходимост. Тя се оказа паметник на културата, така че ние нямаме никаква пряка връзка с този случай. БСП пак са неподготвени и пак клеветят. Това е изводът по отношение на моето намесване в тази история”, подчерта министър Бъчварова.

- реклама -