Борисов

Премиерът приветства Стратегията на ЕК за Западните Балкани

Приветствам приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. С нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета, обяви министър-председателя Бойко Борисов.

В позицията му се посочва, че на шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС.

ЕС ще приеме нови членове най-рано през 2025-та и то само при изпълнение на критериите

По-рано днес ресорният еврокомисарят Йоханес Хан представи Стратегията на ЕС за разширяване. В нея се посочва, че държавите-членки няма да приемат нови членове в Европейския съюз, които не си решили двустранните си спорове.

„Върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспорта, помирението в региона и подобряване на добросъседските отношения е това, което очаква Европейският съюз от шестте държави от Западните Балкани, за които се отнася стратегията“, заяви още Хан.

Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина са страните включени от стратегията. Според Хан и върховния комисар по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини 2025 г. е евентуалната година, когато могат да бъдат приети нови членове в Евросъюза, ако съответните критерии бъдат изпълнени.

Българското правителство посочи, че ще продължи да подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството.

Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока, се казва в изявлението на премиера Борисов.

- реклама -