Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават

„Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават. Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90 % от българите не знаят за тези манастири и джамии“. Това каза премиерът Борисов, който посети няколко манастира.

„Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възстановяване и обновяване не спира“, заяви министър-председателят по време на посещението му в храмовете в област Перник, чието изграждане и реставрация са подпомогнати от държавата. Премиерът Борисов акцентира върху огромната подкрепа на правителството през годините за църквите и манастирите в България.

„В района има над 7 манастира и 20 църкви и ги започнахме от нулата, бяха разрушени и изоставени, а сега каква Света Обител е“, отбеляза премиерът Борисов в Гигинския манастир „Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян“ край с. Гигинци, община Брезник.

При посещението си в Жаблянския манастир „Св. Йоан Предтеча“, за чийто ремонт миналия месец правителството отпусна 200 000 лева, премиерът Борисов напомни, че по време на пандемията България не затвори храмовете за вярващите. Министър-председателят посочи също, че преди дни кабинетът одобри над 3.5 милиона лева за ремонт и доизграждане на църкви, като по-голямата част от средствата са за реставрация на храмове в община Кюстендил. В рамките на посещението на премиера в Жаблянския манастир стана ясно, че пътят до манастира ще се чакълира и по този начин ще се улесни достъпа до него.

„Ние за жалост се ваксинираме по естествен път. Всички преболедувахме“, каза отец Никанор от Гигинския манастир. И препоръча всички да се ваксинират.

По времето на управлението на Бойко Борисов пътят до манастира беше оправен, преди това беше непристъпен. „Ще го оправим пътя. Това е вяра. При тази хубава природа, ще има много хора“, обеща Борисов.

Премиерът посети и Жаблянския манастир ‘Свети Йоан Предтеча“. За него са отпуснати 200 000 лв. за ремонт. Светата обител е в Конявската планина, близо до гр. Земен, и до нея се стига много трудно с автомобил. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира.

- реклама -