ООН

Премиерът поиска подкрепа за Ирина Бокова от петима свои колеги

Премиерът Бойко Борисов изпрати писма за подкрепа на българския кандидат за поста на генерален секретар на ООН Ирина Бокова  до  петима премиери.

Те са адресирани до министър-председателите на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания – Мариано Рахой, на Япония – Шиндзо Абе, на Малайзия – Наджиб Разак и на Нова Зеландия – Джон Кий. Това съобщава правителствената информационна служба.

Обръщам се към Вас за подкрепа на страните ви, в качеството ви на членки на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН). Това не само би дало израз на приятелството между нашите страни, но също така би могло да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни

Мотивите на Борисов за молбата

Той подчертава, че избирането на следващия Генерален секретар на ООН е от първостепенно значение за всички.

Убеден съм, че 70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група

По думите му българският кандидат за поста е една от най-силните кандидатури в системата на ООН. Тя ще допринесе за разработването на конкретни действия, насочени към ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и към насърчаването на мира и сигурността.

- реклама -