Премиерът Петков: Трябва да се изгради стабилна връзка между бизнеса и академичната общност

Няма икономика, в която се ражда растеж ако няма връзка между универсиетите и бизнеса.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на откриването семинар за сътрудничеството между университетите и частния сектор.

Премиерът отбеляза, че има няколко фактора, които помагат да се изгради добра икономика.

Започва се от място, където няма иновации. Академичната общност трябва да напарви иновации. Иновациите това са изобретения, които могат да се приложат чрез бизнеса. Следващата стъпка е тези иновации да се репликира. Когато няма изобретения и доро образовния няма иновации, посочи още Петков.

Единия подход е бизнеса да следи какви за изобретения има в университета. Има различни изобретения и безнеса трябва да каже, че иска да ги развива.

Друг метод е бизнеса да отива с конкретни проблеми в университета. Тази връзка е много по-силна. Трябва от самото начало бизнеса да бъде част от академичната общост.

Както и академичната общност да е свързана с бизнеса и да се стреми да решава пробелеми. Нивото на иновациите зависи от това колко е развит самия бизнес. Стимула на бизнеса е ясен. Ако има добри иновации има и печалба.

Тук трябва да имаме добра връзка със стимула на учените. Те трябва да знаят, че ако имат добра идея могат да я реализират в България, казва още в изявлението си премиерът.

По думите му България е способна да бъде лидеер в тази посока.

- реклама -