Ново село

Премиерът от полигона „Ново село“: С новите изтребители ще охраняваме и Македония

Премиерът Борисов, придружен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава учението „Ответен удар – 2019“ на полигона „Ново село“.

Заедно с тях бе и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в „Ново село“, да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония, заяви пред журналисти Бойко Борисов.

На полигона се провеждат тактическите занятия на военнослужещите от състава на многонационален батальон в рамките на националното учение. Те отработват задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление.

В тактическото учение с бойни стрелби на учебен полигон участват над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.

На въпрос кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия. „Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата“, коментира той.

„Тези учения ни дават бойно другарство. Всички ни знаят в света, че продължават цяло лято занятията тука. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават. И не случайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника. И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят“, заяви още министър-председателят.

- реклама -