Премиерът обсъди бюджета на БАН с шефа му

Премиерът Кирил Петков обсъди бюджета на БАН с председателя на академията – акад. Юлиан Ревалски. Двамата са разговаряли в рамките на работна среща, съобщиха от пресцентъра на МС. На нея академикът е запознал министър-председателя с актуалната ситуация в академията.

Основна тема на разговора са били именно предвидените за тази година финансови средства за БАН. Преди няколко дни учените настояха за още 20 млн. лева в бюджета като заплашиха с протести. Те са категорични, че предвидените в момента пари за БАН са крайно недостатъчно, за да функционира институцията нормално.

В отговор премиерът Кирил Петков подчертал, че образованието и науката са един от водещите приоритети за кабинета. Заявил също, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. В същото време обаче казал, че водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Друга тема, която беше обсъдени на срещата са механизмите за задържане на младите учени в България. Както и усилията „изтеклите“ от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Идеята е той да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания.

Парламентът прие на първо четене бюджет 2022

- реклама -