Янез Янша, ЕП, Словения,

Премиерът на Словения: България чака твърде дълго да бъде приета в Шенген

България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да бъдат приети в Шенген.

Това заяви днес премиерът на Словения Янез Янша пред Европейския парламент в реч по повод началото на словенското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Той добави, че приемането в ЕС на страните от Западните Балкани трябва да настъпи при сегашното поколение, за да могат гражданите на тези държави да подкрепят необходимите реформи. По повод миграцията Янша подкрепи постигането на общоприемливи решения.

В близо 40-минутно слово словенският премиер говори за пандемията, ваксините, нуждата от повече полупроводници, отношенията с Китай и Русия, за настъплението на талибаните в Афганистан. Янша призова ЕС да мисли дългосрочно и настоя оценките за върховенството на закона да почиват на еднакви за всички показатели. По неговите думи тези оценки трябва да се правят от независимото правосъдие, а не от политически организации.

ЕС днес е много по-различен от деня, в който Словения се присъедини. Искаме Европа да бъде в мир със себе си и със съседите си, добави Янша.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова до края на юли словенското председателство да одобри възможно най-голям брой от 14-те плана за икономическо възстановяване, внесени от държавите в ЕС и получили предварителна подкрепа от комисията.

От нас се очаква да работим заедно, независимо от различията и ЕК е готова да го направи, добави тя.

Фон дер Лайен изрази очакване Словения да успее да даде тласък за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС. Това е в наш собствен интерес, обобщи тя.

 

- реклама -