Премиерът на Словакия готов да подаде оставка заради убийството на журналиста Ян Куцияк

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куцияк, разследващ корупция. Това предадоха Франс прес и Ройтерс.

Днес предложих оставката си на президента на републиката Андрей Киска, заяви Фицо. Той добави, че ако президентът приеме, е готов да се оттегли утре и да посочи нов премиер, ако президентът се съгласи да даде на неговата партия Смер правото да избере следващия лидер на правителството, предаде БТА.

Междувременно ЕС поиска от Словакия бързо да разнищи убийството на Куциак и да си сътрудничи с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), предаде Франс прес.

„Първият ни приоритет трябва да е провеждане на независимо и щателно разследване на фактите и да изправим извършителите пред съда. Призоваваме словашките власти бързо да направят това“. Това заяви европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати в Страсбург.

„Призоваваме словашките власти да окажат пълно съдействие на ОЛАФ, за да се определи дали в този случай има транснационално присвояване на европейски субсидии“, добави Кинг.

Убийството на 27-годишния словашки журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика.

Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа.

Според властите убийството е заради негово разследване. В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия. Статията беше публикувана от почти всички медии в страната.

- реклама -