Премиерът на Северна Македония призна: Още няма общоприемлив документ

„Все още няма общоприемлив документ, който би могъл да бъде споделен за одобрение в институциите на България и Република Северна Македония. На този етап, както и през изминалия период, ние се намираме на ниво размяна на идеи“. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски за сегашното състояние на отношенията между България и РС Македония.

„На няколко пъти имах възможност да кажа, че аз като човек вярвам в целта и работя за постигането ѝ. В самото начало на мандата на това правителство, при това още в първия работен ден, имахме среща с премиера на България. И започнахме процес за сформиране на работни групи в различни области – икономика, инфраструктура, култура, образование, европейска интеграция. Те са значими за бизнес общността, за образователната система и като цяло за гражданите. Те са обърнати към бъдещето за подобряване на сътрудничеството между гражданите и между институциите в двете държави”. Това каза Ковачевски пред държавната агенция в Скопие МИА, цитиран от БГНЕС.

По-рано през деня депутатът от опозиционната ГЕРБ-СДС Тома Биков предложи да се свика ново заседание на КСНС. Причината е, че  според него трябва да се изясни позицията ни спрямо РСМ.

Тома Биков: Време е за ново КСНС за Северна Македония

„Трябва да имаме обща позиция. Вижда се, че има някакво разколебаване и сигналите, които излъчваме навън не са добри. Да не говорим, ако някой си е позволи да обещае и

практически да излъже нашите европейски партньори,

че вече има промяна в българската позиция, а такава да няма. Това ще се отрази изобщо на пътя на РСМ към ЕС, който всяка от партиите казва, че подкрепя, стига Северна Македония да изпълни определени условия. Ако такова действие се е случило, този, който го е направил, е минирал процеса на разширяване на ЕС, което е много по-голямо от това дали България ще пусне РСМ“. Това заяви Биков.

Източник: Стандарт

- реклама -