гей

Премиерът на Сърбия Бърнабич в първите редици на гей парада в Белград – СНИМКИ

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич се включи в днешното шествие на лицата с нетрадиционна сексуална ориентация в Белград.

Бърнабич, която открито заяви, че е лесбийка, участваше и в миналогодишния гей парад, но тогава бе министър на държавната администрация. Днес, заедно с нея в шествието по Цветния площад се включиха още няколко членове на правителството, както и кмета на сръбската столица Синиша Мали.

„Правителството на Сърбия е тук за всичките си граждани – както за мнозинството, така и за малцинствата, за да покаже че уважава различността“, сръбския министър-председател.

Предишните гей паради в сръбската столица се запомниха насилието по улиците, затова сегашният парад се организира със строги мерки за сигурност.

Бърнабич е първата жена премиер на Балканите с нетрадиционна сексуална ориентация

Завършила е маркетинг във Великобритания. Има над 10-годишен опит с международни организации и чуждестранни инвеститори, както и в местното самоуправление.

Бърнабич има репутацията на проевропейски политик. Тя съобщила на президента Александър Вучич за нетрадиционната си сексуална ориентация още миналата година, когато той в качеството си на премиер сформираше тогавашното правителство. Тогава той заяви, че „това не представлява проблем“.

Бърнабич

На 15-ти юни тази година Вучич предложи Бърнабич за премиер на Сърбия. Той бе поканен да се включи в днешния парад, но любезно отклони поканата.

- реклама -