Премиерът на Нова Зеландия дава интервю по време на земетресение-ВИДЕО

Земетресение с магнитуд 5,6 по Скалата на Рихтер разтърси Северния остров на Нова Зеландия в понеделник сутринта, но не извади от равновесие премиера Джасинда Ардерн, която даваше телевизионно интервю на живо.

Земетресението дойде точно преди 8:00 ч. местно време на дълбочина от около 52 километра на около 90 километра северно от Уелингтън, съобщи американският геологичен институт.

Властите заявиха, че няма първоначални съобщения за наранявания или щети. Нямаше предупреждение за цунами.

Но в Уелингтън, където Ардърн в сградата на парламента даваше интервю, трусът беше усетен сериозно.

„Току що имаме малко земетресение, Райън“, каза Ардърн пред водещия на AM Show Райън Бридж, като за кратко изглеждаше загрижена, докато оглеждаше стаята около себе си.

Според нея разтърсването не било сериозно, но все пак части от мебелировката се раздвижили зад нея. Но премиерът не прекъсна интервюто и запази самообладание и реагира с известно чувство за хумор.

Нова Зеландия се намира в тихоокеанския „Огнен пръстен“, където тектоничните плочи се сблъскват, генерирайки повече от 15 000 земетресения годишно, въпреки че само 100-150 са достатъчно силни, за да се усетят.

През 2001 г. при трус от 6,3 по Скалата на Рихтер в град Крайстчърч на Южния остров загинаха 185 души, а земетресение от 7,8 по Рихтер малко по-на север през 2016 г. беше второто най-силно, регистрирано някога в страната.

Официалната служба за сеизмичния мониторинг на страната GeoNet определи силата на земетресението в понеделник като 5,8 по Рихтер и заяви, че е имало около 40 вторични труса.

- реклама -