Снимка: БГНЕС

Премиерът на Италия ще бъде изслушан в разследване за пандемията COVID-19

Прокуратурата в Бергамо, Северна Италия, ще изслуша министър-председателя Джузепе Конте в рамките на разследване по въпроса за овладяване на епидемията Covid-19. Тя причини смъртта на повече от 34 000 души на полуострова, съобщават италианските информационни агенции.

Магистратите, които биха могли да се съберат в Рим, за да изслушат Конте, също желаят да чуят показанията на министрите на здравеопазването Роберто Сперанца и на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе, според същите тези агенции.

В кратко изявление за пресата в сряда вечерта Конте заяви, че изслушването ще се проведе в петък.

„Това, което трябва да кажа на прокурора, ще кажа на прокурора, не искам да говора предварително. Добросъвестно ще съобщя всички факти, които са ми известни. Изобщо не се притеснявам“, увери министър-председателят.

„Приветствам всички разследвания. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор“, добави той.

Прокуратурата на Бергамо провежда няколко отделни разследвания, свързани с тази трагедия.

Това, в което магистратите искат да изслушат Конте и двамата му министри, се отнася до създаването със закъснение на „червена зона“, включваща две общини в този департамент, Нембро и Алцано Ломбардо, особено засегнати от Covid-19.

Снимка: БГНЕС

Централното правителство и лидерите на Ломбардия отхвърлят отговорността за това забавяне, което имаше драматично въздействие и доведе до претоварването на здравната система, увеличаването на смъртността и разпространението на новия коронавирус в този регион.

Президентът на Ломбардия Атилио Фонтана и неговият регионален здравен служител Джулио Галера, изслушани в края на май пред прокуратурата в Бергамо по този въпрос потвърдиха, че решението за създаване на „червената зона“ зависи от правителството в Рим.

Министърът на регионалните въпроси Франческо Боча по това време заяви, че „дори регионът да може да я създаде, има закон, който трябва да го позволи“.

Целият въпрос се отнася до това кой от централното правителство или от Ломбардия е бил длъжен между 3 и 9 март да създаде тази „червена зона“.

 

Това разследване се провежда отделно от колективния иск, заведен в сряда сутринта, също в Бергамо, с подаването в местната прокуратура на около петдесет жалби от роднини на жертви на вируса, първата групова акция в Италия по отношение на пандемията.

Първите „червени зони“ бяха създадени в края на февруари с решение на италианското правителство и засягаха дузина общини в Ломбардия, по-специално Кодоньо, градът на „пациент номер едно“.

В началото на март епидемията продължи да се разпространява с две по-големи огнища в двете общини Нембро и Алцано, в департамента Бергамо.

Научно-техническият комитет (CTS), който съветва правителството на Конте, след това предложи да се създаде „червена зона“ там, преценявайки, че ситуацията „се е влошила в цялата Ломбардия“, докато Институтът по здравеопазване от своя страна препоръча същата мярка на следващия ден в тези две общини.

Според „Кориере“, Конте отново се е срещнал с тези експерти на 6 март, за да реши окончателно да превърне цялата страна в „червена зона“ с указ, подписан на 7 март и влязъл в сила два дни по-късно, като по този начин изгуби ценно време, за да забави пандемията.

„След толкова лъжи и срамни атаки справедливостта възтържествува: тези, които допуснаха грешки, трябва да платят“, приветства в сряда Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната „Лига“, към която принадлежи и президентът на Ломбардия, сам по себе си сериозно критикуван за управлението на кризата.

- реклама -