Премиерът на Испания Мариано Рахой: Българското председателство на ЕС е едно от най-успешните – СНИМКИ/ВИДЕО

Бойко Борисов се срещна с премиера на Испания Мариано Рахой

Испания винаги ще подкрепя българския министър-председател, в качеството на председателстващ Съвета на ЕС, в осъществяването на кохезионната политика. Това каза испанският премиер Мариано Рахой на брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов. „Тази политика трябва да продължава да бъде основна в процеса на европейска интеграция и в процеса на социална кохезия на континента“, заяви той.

„България в момента упражнява 6-месечното Председателство на Съвета на ЕС. Поздравявам българския министър-председател, а чрез него и всички български граждани, за успехите, които постигатеq и за начина, по който се засягат много важни за всички европейци въпроси“, посочи испанският премиер.

„В Испания, както и други европейски страни, сме много удовлетворени от усилията на българското правителство“, изтъкна той. „С Бойко Борисов работим в името на общите ни проекти за интеграция“, коментира Мариано Рахой.

„Отделихме специално внимание на европейски въпроси. С българския премиер сме на едно мнение, че в момента се намираме в ключов момент. И двамата сме убедени, че проектите, които в момента се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за гражданите ни“, обяви той.

„Ще работим за по-добра интеграция. Само заедно ще можем да се справим с предизвикателствата на времето и да отговорим на притесненията и проблемите на европейските граждани“, каза още той.

Бойко Борисов благодари от името на народа за това, че испанският му колега оценява председателството.

Сред темите, за които двамата премиери са говорили е и предложението на ЕК за следващата финансова рамка. Испанският премиер подчерта, че българският премиер в качеството на председателстващ ЕС, иска да го убеди, че Испания винаги ще го подкрепя в осъществяването на кохезионната политика.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че двамата са разговаряли и за пакет „Мобилност”

Борисов го информирал „за това, че транспортните ни фирми, работници, трябва да бъдат разглеждани под и с еднакъв аршин, особено в тези няколко параметри къде да спират ТИР-овете, 48-часовата почивка, застраховките на товарите. Съответно това, което най-много ни притеснява е завръщането до дома на всеки три седмици, което като се има предвид къде е България, къде е Великобритания, Холандия или Германия просто убива нашия бранш”, посочи Борисов и каза, че вчера работили много с еврокомисаря по транспорт, Виолета Булц оставила своите сътрудници в София и днес са продължили. „Имаме едни текстове, които утре ще раздам на всички колеги, за да може да се намери разумния компромис за нашите превозвачи”, заяви Борисов.

Борисов запознал Рахой и с това, което България прави относно Западните Балкани. „И всъщност основната цел, която сме си поставили е да превърнем Балканите в една строителна площадка”, каза Борисов.

Балканите да станат в едно добро място за живеене, за бизнес и за почивка. Убеден съм, че Испания ни подкрепя в това, каза Борисов и добави: Единствената ни цел е траен мир и подобряване живота на Балканите

Премиерът Борисов каза, че България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната. „Изпълняваме критериите, Испания ни подкрепя”, заяви той.

Решението Испания да не присъства на срещата на лидерите на Западните Балкани с Европейския съюз, която ще се състои на 17 май в София, е било най-съгласуваното от няколко години. Това обясни министър-председателят на Испания Мариано Рахой.  По думите му Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани. Той изтъкна, че финалната декларация, която ще бъде приета на тази среща, ще бъде неутрална по въпросите, които безпокоят Испания и затова той благодари за усилията на българския премиер, защото по този начин дава възможност да получи подкрепа от страна на Испания.

- реклама -