Премиерът каза от кога е тръгнал раздора между ИТН и ПП

Имаше риск, че Каримански нямаше да изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ. Обадих се на Трифонов, за да предложат друг техен кандидат.

След този момент, Трифонов спря да си вдига телефона. Писахме СМС-и, опитвахме се да се обаждаме. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът е опитал да комуникира с председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, но от него е получил отговор: „Аз не съм оторизиран да говоря с Вас“.

Той обясни и откъде е тръгнал разривът с „Има такъв народ“. „Нека да върнем календара назад. Първият голям проблем беше, когато пак от МРРБ, от АПИ искаха да похарчат 1 милиард и 100 милиона безконтролно.

Първото наше скарване дойде тогава. Всички тези фирми, с които бяха строили по времето на Борисов.

Бяха правили до голяма степен основни ремонти под предлога, че правят леки поправки на пътната настилка.

Това са същите фирми, но аз трябва да дам тези пари на тях, за да могат да продължат да работят, защото няма други, каза Караджов.

Те казаха, че не искат комисия, защото МРРБ е тяхно.

Следващото беше с БНБ. Нямахме проблем гуверньорът да е от ИТН, но не искахме да е Каримански, защото е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“. Не, това е единствената кандидатура, казаха от ИТН“, обясни Кирил Петков.

„През цялото време осъзнаваме, че е война и правителството трябва да стои, че българският народ не иска повече избори, а желае спокойствие и някой да решава нормалните битови проблеми. Нашата червена линия е корупция. Не искаме да има риск от корупция“, заяви още премиерът.

Според Петков, най-лошото по време на война е да влезем в цикъл на избори и служебни правителства. Той добави, че стилът на Слави Трифонов е да играе силово и да не му пука какви ще са последствията за народа. „Направиха го, както един певец може – без никаква отговорност за България. Били сме щели да фалираме държавата. Той не разбира от финанси. Тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат обществени поръчки през АПИ“, отбеляза министър-председателят.

Петков изрази надежда, че има 12 отговорни депутата в ИТН, за които отговорността за държавата е по-важна. „Няма как всички да са безотговорни като техния лидер“, добави министър-председателят.

„Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който г-н Борисов стои отзад, пуши пурата – няма как да стане. Борисов е червена линия. Докато Пеевски е на първа линия в ДПС – също е пълен абсурд. Ако направя такава сделка, няма да мога да се прибера вкъщи и да се погледна в огледалото“, категоричен бе премиерът.

„Караджов е просто един брокер“, е казал Трифонов за министъра си на регионалното развитие, по думите на Кирил Петков. „Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем с Трифонов“, допълни той.

 

- реклама -