ЕС
България поема председателството на ЕС през юни 2018-та

Борисов към Кунева: По-скромно в разходите за бългаското председателство на ЕС

Премиерът Бойко Борисов настоява вицепремиера Кунева да бъде по-скромна при харченето на пари за подготовката на българското председателство на ЕС.

Интересният диалог излиза наяве след публикуване на стенограмата от последното правителствено заседание. От документа става ясно, че Меглена Кунева не е доволна от начина, по който върви подготовката и смята, че държавата трябва да отдели повече финанси и човешки ресурс за подготовка на шестмесечното ни председателство на съюза.

“Ще ви стигнат. Толкова народ не си мислете, че ще командироваме.“ – отговаря премиера на оплакванията на Меглена Кунева. „Ще стигнат, имате големи ресурси и възможности. Малко по-скромно в организацията и планирането на пари.”

Тогава вицепремиера отговаря на Борисов: “Уверявам Ви, че сме съвсем скромни в организацията...Българското председателство на ЕС не е просто таблици, а и “състояние на духа”.

Кунева, която отговаря за подготовката на българското председателство на ЕС, критикува пред премиера външното министерство и НДК. По думите й Националния дворец на културата се бави със започването на ремонта, а именно там трябва да се провеждат основните събития на ЕС, които ще домакинства страната ни. Проблемът бил, че НДК има сключени договори с фирми за наем, а нямало кой да плати неустойките.

Служителите на външно, които трябва да минат на обучения и стажове пък се бавели с подаването на кадри.

България ще поеме председателството на Европейския съюз във втората половина на 2018-та година. Всяка държава-членка поема организацията за период от 6 месеца.

- реклама -